Tidsregistrering

Alt om moderne tidstagning

Generelt

Rekordbrydende præstationer i Tour de France

Årets Tour de France har budt på nogle af de hurtigste gennemførelser i løbets historie. Den samlede vinder, Jonas Vingegaard, slog flere rekorder på sin vej til sejren. Han gennemførte den 3.404 kilometer lange rute på blot 82 timer og 56 minutter, hvilket er den hurtigste tid nogensinde. Gennemsnitshastigheden på 41,1 km/t er ligeledes en ny rekord. Vingegaards præstation understreger den konstante udvikling i cykelsporten, hvor rytternes kondition og teknologi i stigende grad sætter nye standarder for, hvad der er muligt at præstere.

Flest etapesejre gennem tiderne

Rekordindehaveren for flest etapesejre gennem tiderne er Eddy Merckx, den legendariske belgiske cykelrytter, der vandt ikke mindre end 34 etaper i løbet af sin karriere. Merckx dominerede Tour de France i 1960’erne og 1970’erne og regnes af mange for at være den bedste cykelrytter nogensinde. Ønsker du at se flere imponerende rekorder fra Tour de France, kan du se de mest imponerende Tour de France rekorder.

Længste sejrsstime i løbet

Årets Tour de France var præget af nogle imponerende sejrsstimer. Den længste af disse blev sat af den unge belgiske rytter, som vandt hele seks etaper i træk. Denne bedrift er en sand rekord i løbets historie. Sejrene kom som perler på en snor, og rytteren viste en bemærkelsesværdig styrke og udholdenhed. For at fejre denne præstation kan du udforske vores udvalg af Tour de France drikkeflasker og finde den perfekte souvenir.

Mest dominerende ryttere

Gennem årene har Tour de France set nogle af de mest dominerende ryttere i cykelsporten. Disse atleter har formået at sætte et uudsletteligt præg på løbet med deres imponerende præstationer og sejre. Blandt de mest markante navne er Eddy Merckx, som vandt løbet fem gange i 1960’erne og 1970’erne. Hans enorme styrke, udholdenhed og taktiske sans gjorde ham til en nærmest ufejlbarlig kraft i løbet. Ligeledes har Lance Armstrong vist sig at være en af de mest dominerende ryttere i moderne tid, med syv sammenlagte sejre, selvom hans resultater senere blev annulleret. Disse rytters evne til at dominere løbet år efter år er et bevis på deres enestående talent og dedikation til sporten.

Imponerende aldersrekorder

Årets Tour de France har budt på en række imponerende aldersrekorder. Den 41-årige Alejandro Valverde blev den ældste rytter i moderne tid til at fuldføre løbet, mens den 37-årige Chris Froome satte rekord som den ældste vinder af Tour de France siden Bernard Hinault i 1985. Disse præstationer er et bevis på, at eliteryttere i dag formår at holde sig på et højt niveau langt op i årene, takket være bedre træning, ernæring og medicinske fremskridt. Aldersrekorderne understreger, at Tour de France ikke længere udelukkende er et løb for de yngste og mest eksplosive ryttere, men også for de rutinerede veteraner, der fortsat kan konkurrere med de bedste.

Utrolige højdepunkter

Årets Tour de France har budt på en række utrolige præstationer, som har sat nye standarder for cykelsportens elite. Blandt højdepunkterne var Jonas Vingegaards imponerende sejr, hvor han dominerede de bjergetaper og vandt den samlede konkurrence med et forspring på over 2 minutter til den nærmeste konkurrent. Ligeledes var Tadej Pogačars geniale angreb på de sidste etaper, hvor han kæmpede sig tilbage i toppen efter et tidligt tilbageslag, en sand tour-klassiker. Derudover var Wout van Aerts suveræne sprintsekunderer og Marianne Vos’ historiske etapesejre blandt de mest bemærkelsesværdige øjeblikke i årets løb.

Hurtigste gennemsnitshastighed

Gennemsnitshastigheden i Tour de France har været støt stigende gennem årene, drevet af forbedringer i cykelteknik, træning og ernæring. I satte den belgiske cykelrytter Wout van Aert rekord med en gennemsnitshastighed på 41,7 km/t over hele løbet. Dette overgår den tidligere rekord fra 2005, hvor Lance Armstrong nåede en gennemsnitsfart på 41,6 km/t. Udviklingen viser, at de professionelle cykelryttere formår at presse deres præstationer til nye højder, hvilket giver endnu mere spændende løb for tilskuerne at følge med i.

Mest sejrsrige nationer

Gennem årene har nogle nationer domineret mere end andre i Tour de France. Belgien har været særligt succesfulde med 54 etapesejre, hvilket gør dem til den mest vindende nation i løbets historie. Frankrig følger tæt efter med 52 etapesejre, og har således også haft stor indflydelse på løbets resultater. Spanien indtager tredjepladsen med 36 etapesejre, og har leveret nogle af de mest ikoniske ryttere gennem tiden. Disse tre lande har samlet set stået for over 70% af alle etapesejre i Tour de France.

Ekstreme enkeltstartstider

Enkeltstarterne i Tour de France har i de senere år budt på imponerende præstationer, hvor rytterne har sat adskillige rekorder. I 2024 slog Tadej Pogacar den tidligere rekord for den hurtigste enkeltstart, da han gennemførte den 30,8 kilometer lange etape på blot 35 minutter og 36 sekunder. Denne præstation overgår den tidligere rekord, der blev sat af Filippo Ganna i 2020, med over et minut. Sådanne ekstreme tider vidner om, at rytterne i dag er i stand til at præstere på et hidtil uset niveau i denne disciplin.

Legendariske bedrifter

Tour de France er fyldt med legendariske bedrifter, hvor rytterne har sat nye standarder for, hvad der er muligt at præstere på cyklen. En af de mest bemærkelsesværdige præstationer i løbets historie er Eddy Merckx’ dominans i 1970’erne. Belgierne vandt Tour de France fem gange i løbet af otte år, og han satte utallige rekorder, som stadig står i dag. Merckx var en komplet cykelrytter, der var overlegen både i bjergene, i enkeltstarterne og i massesprintene. Hans enorme fysiske og mentale styrke gjorde ham nærmest umulig at slå i sin storhedstid.